Wat is HTTPS, Wat zijn de voordelen en is het verplicht?

Wat is HTTPS, Wat zijn de voordelen en is het verplicht?

Een website met een HTTPS protocol (SSL certificaat) is niet meer weg te denken uit het hedendaagse internet. In het jaar 2014 kondigde Google al aan dat ze een beveiligde verbinding mee gingen nemen als SEO-factor, een jaar later (17 december 2015) maakte Google bekend dat ze een beveiligde verbinding (HTTPS) nog zwaarder laten wegen voor de positie van je website in de zoekresultaten. Een beveiligde verbinding is een beveiliging voor zowel jou als voor de bezoekers van jouw website. Het is zelfs volgens de wet bescherming persoonsgegevens (link opent in nieuw venster) verplicht om op websites waar persoonsgegevens worden verwerkt een SSL certificaat te hebben. Een contactformulier maakt bijvoorbeeld al gebruik van het versturen van persoonsgegevens.

Wat is een HTTPS verbinding?

HTTPS, ook wel uitgeschreven HyperText Transfer Protocol Secure, is een internetprotocol waarbij verstuurde data versleuteld worden wanneer het wordt verzonden. Dit voorkomt dat kwaadwilligen data niet zomaar kunnen afluisteren. Dit geldt zowel voor het verzenden als voor het ontvangen van de data. Wanneer een kwaadwillige alsnog je data wil onderscheppen dan is al deze data door de versleuteling onleesbaar en dus kan hij of zij niks met deze data. Het is een beveiligingslaag tussen de webbrowser en de webserver.

Hoe herken ik een beveiligde verbinding en wat zijn de verschillen?

Je hebt het vast wel eens gezien, een groen slotje in je adresbalk. Dit geeft aan dat je je op een beveiligde verbinding bevindt. Zo’n slotje ziet er als volgt uit:

HTTPS herkennen

 

 

Naast de normale domein validatie heb je ook certificaten met een uitgebreide validatie. Bij de uitgebreidere certificaat wordt de bedrijfsnaam van de website weergegeven in de adresbalk. Dit ziet er dan zo uit:

Een uitgebreide SSL-Certificaat

 

 

Google Chrome waarschuwt voor een onbeveiligde verbinding

Voor alle Google Chrome gebruikers wordt na het updaten (vanaf versie 62) een waarschuwing getoond voor elke pagina met een invoerveld zonder SSL certificaat. Gebruikers krijgen de melding dat de verbinding niet veilig is en zullen dus voorzichtiger zijn met het invoeren van gegevens op de website. Invoervelden op de website kunnen van alles zijn: Contact formulieren, zoekvelden, velden om in te loggen enzovoort. Zo ziet een gebruiker Google Chrome jouw website als jij nog geen beveiligde verbinding op je website hebt en wel gebruik maakt van invoervelden:

Onveilige verbindings waarschuwing Google Chrome

 

 

Het is mogelijk dat je met een actieve HTTPS verbinding nog steeds een waarschuwing te zien krijgt. In dit geval is er sprake van ‘Mixed content’. Dit houdt in dat de website wel op het HTTPS protocol draait maar dat er nog interne links op de website staan die leiden naar het onveilige HTTP protocol.

Verlies ik snelheid met een SSL certificaat?

Wanneer een bezoeker je website bezoeker moet er natuurlijk eerst een “handshake” plaatsvinden tussen de bezoeker van de website en de webserver om de geldigheid van de certificaat te kunnen controleren. Dus in sommige situaties kan het zijn dat er sprake is van een snelheidsverlies. Echter is dit enkele honderd milliseconden maar in de praktijk is dit vaak zelfs minder. Bij HC Designs zorgen wij ervoor dat de verbinding bijna niet vertraagd door op onze servers gebruik te maken van de nieuwste caching technieken. Onze caching technieken zorgen ervoor dat jouw website, ondanks het gebruik van een SSL certificaat, bijna of geen snelheidsverlies heeft.

Conclusie van een HTTPS verbinding

Als conclusie kunnen wij trekken dat je niet verplicht bent om een HTTPS verbinding te leveren mits je geen persoonsgegevens verwerkt. Als je de privacy van jouw bezoekers en die van jezelf serieus neemt dan heb je natuurlijk allang een SSL certificaat. Een SSL certificaat wordt steeds belangrijker en telt steeds zwaarder mee bij het bepalen van je positie in de zoekresultaten. Enkele voordelen van een beveiligde verbinding zijn:

  • Google beloont websites steeds meer met een beveiligde verbinding. Je website krijgt een boost in de organische zoekresultaten wat kan leiden tot meer bezoekers op jouw website.
  • Je geeft de bezoekers van je website vertrouwen. Mensen zijn veel meer geneigd een bestelling te plaatsen wanneer ze zich in een vertrouwde omgeving bevinden. Je verhoogt hiermee dus de conversie.
  • Google wil alle websites op HTTPS hebben draaien maar niet alleen Google wil dit. Ook Mozilla Firefox 51 gaat een waarschuwing tonen bij websites zonder een beveiligde verbinding.
  • Het zorgt voor de beveiliging van zowel de gegevens van jouw bezoekers als voor jouw eigen gegevens.

Ben jij al over op HTTPS?

Maakt jouw website al gebruik van het HTTPS protocol? Dan zit je dus goed! Wanneer je nog niet over bent en toch overweegt een SSL certificaat aan te schaffen, of hier meer informatie over wilt ontvangen dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij informeren jou graag de mogelijkheden die wij te bieden hebben, wij denken namelijk enkel in oplossingen.