Magento 19% BTW verhogen naar 21%

Magento 19% BTW verhogen naar 21%

Iedereen weet nu wel dat de BTW wordt verhoogd van 19% naar 21%. Meer informatie vind je op de websites van:

Verder is het genoeg in het nieuws geweest, dus ik ga hier in dit artikel niet verder op in. Ik ga vertellen hoe je dit zelf kunt aanpassen in je Magento installatie.

Waarom zelf? Omdat het erg eenvoudig is en naar mijn mening geen modules hoeft aan te schaffen voor zo’n simpele aanpassing.

Hoe BTW verhogen in Magento?

Dat hebben we even opgenomen in een video. Dus kan niet missen.

Instructies:

  1. Login in je Magento back-end
  2. Ga naar Verkopen → BTW → Beheer belastingzones & tarieven
  3. Selecteer 19% BTW
  4. Verander 19.0000 naar 21.0000
  5. Klik op “Tarief opslaan”

Wanneer BTW verhogen?

De verhoging wordt ingevoerd per 1 oktober 2012. Dus maak de wijziging op 30 september om 23:59 uur.

Update (met dank aan Edwin):

Dit hangt af van je leveringstijd. Alle bestellingen die je voor 1 oktober levert, hebben 19%, alles wat erna komt 21%. Dus als je 1 dag levertijd hebt t/m 16:00 uur, dan kun je dit het beste aanpassen op 29 september (30 september is zondag en wordt er niet verzonden) om 16:00 uur. Want alles wat na 16:00 uur wordt besteld, wordt de volgende dag pas verzonden. Indien je zaterdag niet verzendt kan je dit op vrijdag 28 september om 16:00 uur doorvoeren.

Voor meer informatie lees hier: overgangsmaatregel.

Wat gebeurt er met de prijzen in mijn webwinkel na BTW verhoging?

In de meeste gevallen: NIKS. Dit omdat de meeste B2C Magento webshops bedragen inclusief BTW worden ingevoerd. Dit zodat de prijzen mooi op de site worden getoond. Dus 49,95 euro inclusief BTW. Belangrijk: dit betekent echter wel dat je minder omzet na BTW overhoudt. Het is daarom aan te raden je prijzen te verhogen, om het verlies te compenseren. Praktisch gezien kan je dit gaandeweg doen na 1 oktober.

Mocht je wel bedragen exclusief BTW toevoegen en de prijzen op de site zijn inclusief BTW, dan zullen alle prijzen op je site hoger zijn. En vaak niet meer mooi. Bijvoorbeeld 8,40 exclusief BTW (= 10 euro inclusief BTW), wordt dan 10,16 euro. Het is in dat geval verstandig alle prijzen aan te passen.

Voor de B2B bedrijven die bedragen exclusief BTW invoeren en op de site worden de bedragen ook exclusief BTW getoond, dan hoef je niks te doen.

Waar moet je nog meer op letten?

  • Heb je static blocks of pagina’s zoals Algemene Voorwaarden waar de 19% BTW nog staat vermeld?
  • In dit voorbeeld is ervan uitgegaan dat je rechten hebt om hierbij te kunnen. Indien je de menu-items in het filmpje niet ziet, neem dan contact op met de beheerder.
  • Wij gebruiken hier Magento Community Edition 1.7.0.2. Voor oudere versies en Professional/Enterprise Magento versies zal dit vergelijkbaar zijn.